UNIEK LANDSCHAP
NATUURGEBIEDEN IN TWENTE

Het bijzondere landschap van Twente is gevormd door stuwwallen, die tijdens de voorlaatste ijstijd ontstaan zijn. Het glooiende landschap is daarvan het gevolg. De vele houtwallen, esranden en singels die je hier tegenkomt zijn ooit door boeren en grondeigenaren aangelegd als erfafscheiding en dragen in belangrijke mate bij aan de uitstraling van het afwisselende gebied.

Houtwallen en singels zijn lange stroken grond begroeid met struiken en bomen: ze vormen voor veel dieren een netwerk van verbindingswegen tussen natuurgebieden. Bovendien zoeken vogels er graag beschutting en bouwen ze er hun nesten.

NATIONAAL PARK VAN WERELDKLASSE HEIDE, BOS EN ZANDGRONDEN

Wie eropuit gaat in Twente zal zich verbazen over de diversiteit van de omgeving. Je treft hier hoogvenen, uitgestrekte heidevelden, bossen en eindeloze weilanden.

De Sallandse heuvelrug en het Twents Reggedal vormen samen één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa. Van juli tot en met september bloeit de heide op z’n mooist en vooral in augustus heeft het een prachtige paarse kleur. Dankzij de nectar in de bloemen komen er in de zomermaanden volop insecten voor in dit gebied.

Met wat geluk kun je deze dieren tegenkomen tijdens een wandeling, dus neem je verrekijker mee.

OP PAD MET DE BOSWACHTER

Houd je van wild spotten? Hazen, reeën, wilde zwijnen en fazanten: met wat geluk kun je deze dieren tegenkomen tijdens een wandeling, dus neem je verrekijker mee.

Ga op pad met een boswachter en ontdek de geheimen van het bos en de heide. Of trek er zelf opuit: in de schemering en ochtenduren wagen reeën zich op vaker open terrein om voedsel te zoeken en te grazen. Zelfs de wolf laat zich steeds vaker zien in Twente!

Een beetje natuurfotograaf kan er zeker zijn hart ophalen: reeën voelen zich hier op hun gemak.

RONDJE BUURSERZAND

Bij de naam Buurserzand verwacht je misschien een droog en kaal stuk grond, maar in werkelijkheid ligt hier een opvallend nat natuurgebied. Een beetje natuurfotograaf kan er zeker zijn hart ophalen: reeën voelen zich hier op hun gemak en de kans is groot dat je tijdens een wandeling oog in oog komt te staan met een wild exemplaar.

Ook kom je er loslopende roodbonte Hereford-runderen tegen, een Engels ras. Buurserzand is een geliefd wandelgebied dat bekend staat bekend om de vele jeneverbessen.

Stap op je fiets en verken Buursezand.